Obniż zużycie prądu

  • Oszczędności można osiągnąć dzięki:

  • prawidłowej izolacji cieplnej domu, mieszkania (mury zewnętrzne, dach, podłoga),
  • wymianie zwykłych okien drewnianych na plastikowe lub drewniane okna próżniowe (co znacznie zmniejsza utratę ciepła lub chłodu przy upałach),
  • dobudowaniu przeszklonych oranżerii - ogrodów zimowych do najzimniejszej ściany domu,
  • uszczelnieniu drzwi, okien, zmianie zawiasów na obniżające przewiew,
  • zakończeniem zawiasów nad poziomem parapetu,
  • prawidłowej orientacji okien - okna skierowane na południe mają niższe straty cieplne niż okna skierowane na północ,
  • krótkiemu, za to intensywnemu wietrzeniu pomieszczeń,
  • zainstalowaniu rolet, które zmniejszają utratę ciepła zimą a zimna latem.

 
  • Oszczędności dzięki nowoczesnym urządzeniom pobierającym prąd:

  • Producenci sprzętu elektrycznego zrozumieli konieczność oszczędności energii i nowo projektowane urządzenia maja wyższą efektywność i zużywają zdecydowanie mniej energii. Na przykład chłodziarko-zamrażarka pobiera o 45% mniej energii niż przed 10 laty. Pralki automatyczne potrzebują o 20% mniej wody i o 22% mniej energii elektrycznej niż 10 lat temu. Podczas decyzji  o wymianie starych urządzeń na nowe należy zwracać uwagę na ich.

  • Stan czuwania urządzeń elektrycznych:

  • W każdym domu jest wiele sprzętów, które zużywają energię, nawet gdy nie pracują. W stanie nazywanym  „stand-by“ (c). To wtedy, gdy po wyłączeniu świeci się małe czerwone lub zielone światełko. Urządzenie jest wciąż w stanie pracy (choć wydaje się być całkowicie nieaktywne) i zużywa energię. Typowym przykładem są telewizory, zestawy kina domowego, nagrywarki DVD, które należy wyłączać głównym wyłącznikiem, a nie tylko pilotem, jeżeli planujemy przerwę w użytkowaniu. Gdy podsumuje się pobór mocy przez wszystkie „czuwające¨ w domu urządzenia, może okazać się, że jest on wyższy niż pobór mocy zamrażalnika czy lodówki.

  • Ogrzewanie:

  • Nawet najlepszy system ogrzewania nie działa optymalnie jeżeli regulacja nie jest prawidłowo ustawiona. Ogrzewania elektryczne należy regulować termostatami oddzielnymi w poszczególnych pomieszczeniach. Obniżenie temperatury o 5°C przy wychodzeniu z domu może zaoszczędzić 30% energii. W pobliżu grzejników zarówno radiatorów i konwertorów powinna być wystarczająca przestrzeń dla prądów powietrza, co zwiększa efektywność ogrzewania. Jeżeli chcemy wydatnie podwyższyć temperaturę pomieszczenia należy robić to stopniowo i ustawiać termostaty na coraz wyższą temperaturę w miarę ogrzewania się pokoju. Podczas wyjazdu na urlop - zwłaszcza zimą - lepiej jest ogrzewania całkowicie nie wyłączać, ale tylko znacznie obniżyć temperaturę pomieszczeń. Ogrzewanie przy całkowitym uprzednim wychłodzeniu  pochłania więcej energii niż delikatne ogrzewanie podczas nieobecności mieszkańców, nie mówiąc już o problemach z wodnymi mediami. Zasłony nie powinny zakrywa grzejników - zmniejsza to efektywność ogrzewania, a czasem przy niektórych grzejnika może doprowadzić do pożaru. Przez podwyższenie wilgotności powietrza w przestrzeni mieszkalnej można osiągnąć przyjemną, odbierano jako optymalną atmosferę wnętrza przy niższe temperaturze, co daje oszczędność energii. Przy trzydziestoprocentowej wilgotności przyjemna dla mieszkańców temperatura to 23°C, przy sześćdziesięcio procentowej wilgotności wystarczająca jest temperatura 21°C. W ten sposób można zaoszczędzić 12-15% energii zużywanej do ogrzewania. Mieszkania nie należy przegrzewać. Obniżenie temperatury w pokoju o 1°C, powoduje aż 6-procentową oszczędność energii.

  • Ogrzewanie wody użytkowej:

  • Odległość między bojlerem a kranami powinna być jak najmniejsza. Orurowanie rozprowadzanie ciepłej wody powinno być dokładnie zaizolowane. Dobrze jest używać nowoczesne materiały izolacyjne. Elektryczny bojler akumulacyjny nie powinien być umieszczony w pomieszczeniu, gdzie temperatura jest niska.Należy przestrzegać optymalnego ustawienia termostatu bojlera, maksymalnie 55°C.Gdy bojler nie będzie przez dłuższy czas używany warto wyłączyć ogrzewanie wody. Przy ustawianiu temperatury należy kierować się zaleceniami producenta, zamieszczonymi w instrukcji obsługi. Niepotrzebnemu wysokiemu zużyciu energii przeciwdziała prawidłowe usuwanie osadów kamiennych z elementów grzewczych bojlera. Przy wyborze wielkości bojlera należy wziąć pod uwagę ilość osób w mieszkaniu i ich przyzwyczajenia.Kapiące krany to utrata energii i pieniędzy. Przy właściwie działającym doprowadzeniu wody jedno-dźwigniowe baterie (z mieszalnikiem) są bardziej oszczędne niż klasyczne. Mycie pod prysznicem to czasem i trzykrotnie niższe zużycie energii niż klasyczna kąpiel w wannie

 
  • Oświetlenie:

  • Klasyczne żarówki korzystnie jest zastąpić oszczędniejszymi źródłami światła np. żarówkami kompaktowymi. Im dłużej żarówka świeci, tym taka zamiana jest korzystniejsza. Podczas nieobecności oświetlenie w pomieszczeniu należy wyłączać.

  • Pranie i suszenie:

  • Jeżeli pralka nie ma regulacji wody zależnie od objętości rzeczy do prania należy zawsze prać w pełni załadowaną pralkę. Jeżeli pralka ma program wyboru częściowego wypełnienia rzeczami do prania, przez jego używanie oszczędzamy i wodę i energię elektryczną. Program z praniem wstępnym należy używać tylko przy bardzo zabrudzonej bieliźnie. Niższe zużycie energii przez suszarkę osiągniemy przez wkładanie dobrze wyżętą bieliznę. Zbyt wilgotne, ale również zbyt suche tkaniny powodują wyższe zużycie energii przy prasowaniu.

  • Chłodzenie i zamrażanie:

  • Oszczędzić można przede wszystkim przez wymianę starej lodówki bądź zamrażarki na typ nowocześniejszy z niższym zużyciem energii i odpowiednią do potrzeb pojemnością. Uświadamiając sobie, że chłodziarka i zamrażarka są podłączone do prądu przez cały czas, dlatego już przy zakupie należy zwrócić uwagę ile zużywają energii elektrycznej. Należy wybrać chłodziarkę i zamrażarkę o właściwej pojemności, tak by były zapełnione przynajmniej w 70%. Chłodzenie pustej przestrzeni to niepotrzebny zbytek. Chłodziarkę i zamrażarkę należy ustawić jak najdalej od źródeł ciepła i promieni słonecznych - im niższa jest temperatura otoczenia tym niższe zużycie energii. Ani lodówce ani zamrażarce nie sprzyja wilgotne środowisko. Do tylnej ścianki chłodziarki i zamrażarki musi być wolny dostęp powietrza.Uszczelki drzwiczek powinny dobrze przylegać, a drzwiczek nie należy ostawiać niepotrzebnie zbyt długo otwartych. Do chłodziarki i zamrażarki można wkładać tylko wystudzone potrawy, których temperatura nie jest wyższa od temperatury w pomieszczeniu. Termostatem należy ustawiać wewnętrzną temperaturę zależnie od zawartości chłodziarki. Obniżenie temperatury w lodówce o 2°C to podniesienie zużycia energii aż o 15%. Gdy wkładamy świeże potrawy do zamrażarki temperatura wnętrzu powinna być bardzo niska -22°C. Im zimniej, tym szybciej jedzenie ulegnie zamrożeniu i jego jakość nie ulegnie pogorszeniu. Cały czas gdy potrawy składowane są w zamrażalniku temperatura nie powinna się zmieniać. Podstawowym warunkiem zachowania jakości potraw jest  by nie było cieplej niż -18°C.Dzięki prawidłowemu odmrażaniu nie tracimy energii. Jeden centymetr lodu powoduje 70-procentowe zwiększenie zużycia energii elektrycznej. Temperatura w chłodziarce powinna być dopasowana do przechowywanych artykułów - niepotrzebna zbyt niska temperatura zwiększa zużycie energii. Kiedy różne produkty wymagają innej temperatury przechowywania, przestrzeń chłodzenia w lodówce  powinien być podzielony na trzy strefy: strefa mrożenia, strefa schładzania z temperaturą od +4 do +10°C, i tzw. „strefa piwniczna“ z temperaturą od +10 do +15°C.

  • Gotowanie - pieczenie:

  • Podczas gotowanie należy używać pokrywki. Gotowanie bez pokrywki to nawet trzykrotnie większe zużycie energii. Dotyczy to zarówno kuchenek elektrycznych jak i gazowych. Dna garnków powinny być płaskie, zwłaszcza gdy mamy kuchenkę elektryczną. Nierówne dno może zwiększyć zużycie energii nawet o 40%. Dno garnka winno być tej samej wielkości co powierzchnia grzejna kuchenki. Jeżeli garnek jest mniejszy, na przykład o 3 cm, to strata energii wynosi 30%. W miarę możliwości należy używać szybkowarów, zwłaszcza przy dłuższym gotowaniu potraw (od 15 aż do 50% oszczędności energii). Tajemnica leży nie tylko w skróceniu czasu gotowania, ale również w tym, że po osiągnięciu właściwego nadciśnienia w garnku można zmniejszyć moc grzania. Gotować należy we właściwej ilości wody. Jej nadmiar to nie tylko niepotrzebne zużycie wody, ale przede wszystkim energii. Przy ogrzewaniu litra wody, gdy wystarczyłoby ćwierć, zużycie energii jest wyższe o 25%. Piecyk elektryczny należy włączayć, gdy garnek jest już na powierzchni grzejącej, a wyłączać jeszcze przed końcem gotowania. Ze względu na niższe zużycie energii warto używać nowoczesnych sprzętów. Stare czajniki elektryczne, kuchenki mikrofalowe, ekspresy do kawy zwykle mają wyższe zużycie energii.